Omvormer

Heeft u vragen?
u kunt altijd bij ons terecht

Welke omvormer

Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet. De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken​

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

solar cell, solar panel, photovoltaic
dots.png
photovoltaic-2814504

* levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als een component het begeeft dient de complete omvormer in de meeste gevallen te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal componenten zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Omvormers

Basisbeginselen
Zonnestroom omvormers zetten de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom in wisselstroom om en maken zo het eigen verbruik van de zelf opgewekte zonnestroom mogelijk. Eveneens is een toevoer aan het openbaar stroomnetwerk mogelijk. 

Hier stellen we u de zonnestroomomvormer voor. Alle technische gegevens en prijzen vindt u in het klantenportaal van Solislux.

Een- en driefasige omvormer

Naargelang gebouw en situatie is het mogelijk een- of driefasige omvormers te gebruiken. Naargelang gekozen versie kunt u de verschillende een- en driefasige verbruikers in huis met de zelf geproduceerde stroom worden gevoed. Neem hierbij in acht dat op basis van netwerkregelgevingen in Nedereland enkel eenfasige omvormers met een vermogen van max. 5kW toegestaan is. Alles daarboven moet met een driefasig systeem worden gerealiseerd.

Levensduur micro omvormers

Zonnestroom prestatie-optimizers Om de prestatie van het zonnesysteem te verhogen zijn er speciale en optioneel te verkrijgen optimizers. Deze worden tussen de omvormers en de zonnepanelen aangebracht en optimaliseren de prestatie van elk afzonderlijke PV-module of van twee modules, naargelang vermogen van de optimizer en de zonnemodule. Door de toepassing van zonne-prestatieoptimizers kan een zonnesysteem ook onder moeilijke voorwaarden zoals bijv. bij schaduwen of verontreinigingen steeds de volledige prestatie beschikbaar stellen. Elke zonne-prestatieoptimizer krijgt een eigen zogenaamde Multiple Power Point Tracker (MPPT). Zo optimaliseert het systeem elke module individueel. Met bijv. een SolarEdge systeem is het eveneens mogelijk de prestatie van het PV-systeem te controleren en prestatiegegevens van elke afzonderlijke module vast te stellen.

Gebruikelijke String omvormer

Naast de variant met Solar-prestatie–optimizers krijgt u bij SegenSolar ook de gebruikelijke String-optimizers. Deze zijn ideaal geschikt voor installaties waarbij geen problematische voorwaarden heersen. Bij dit type omvormers worden de zonnepanelen in serie of in verschillende Strings geschakeld. Daarbij verhoudt elke string zich zo alsof het om een afzonderlijk zeer groot zonnepaneel gaat. De omvormer beschikt over een of meerdere ingebouwde Multiple Power Point Trackers (MPPT), die de prestatie van een of meerdere strings controleren en optimaliseren. De optimalisatie vindt in vergelijking met de geoptimaliseerde systemen niet meer op moduleniveau plaats, maar op string niveau.

Een- en driefasige omvormer

Bij Solislux vindt u een topselectie van wereldwijd toonaangevende omvormerfabrikanten zoals Growatt Solis, SolarEdge, Enphase en nog veel meer voor de verschillende toepassingsgebieden van omvormers. Wij bieden zowel string-, centraal-, en moduleomvormers aan van marktleidende fabrikanten in verschillende prestatieklassen. Ons portfolio biedt eveneens de optimale omvormers voor de toepassing van opslagoplossingen.

Vele klanten gingen u voor!

0 +
Tevreden Klanten
+
Zonnepanelen
+
Jaar ervaring

Levensduur SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers per zonnepaneel op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer.

Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat op een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend componenten van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Levensduur micro omvormers

Micro omvormers zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom per paneel. De levensduur van een micro omvormer is volgens de fabrikanten minimaal 25 jaar. Wij hebben hier echter minder vertrouwen in. In iedere omvormer zitten condensatoren.

Deze hebben een beperkte levensduur. Tot nu toe is er nog geen fabrikant geweest die micro- omvormers heeft geproduceerd die ook echt 25 jaar mee gaan. Er zijn in het verleden al grote problemen geweest met micro omvormers. Er zijn grote hoeveelheden van dit type omvormers voortijdig kapot gegaan. Waarschijnlijk waren de condensatoren niet bestand tegen de hoge temperaturen op het dak.

Om deze reden werken wij liever met power-optimizers van SolarEdge dan met micro omvormers. In de optimizers zitten 300% minder onderdelen. De gevoelige onderdelen zitten bij SolarEdge in de centrale omvormer, niet in de optimizers die 25 jaar mee moeten gaan.

Vele klanten gingen u voor!

0 +
Tevreden Klanten
+
Zonnepanelen
+
Jaar ervaring

ENPHASE

Enphase is een Amerikaans producent van toonaangevende micro-omvormers. De Enphase energie oplossing is de enige die u zonne-energie, opslag, en krachtige controlesoftware aanbiedt van hetzelfde bedrijf.

Wat zijn micro-omvormers?

Bij een zonnepanelen systeem met micro-mmvormers wordt per zonnepaneel één micro-omvormer geplaatst. Bij traditionele zonnepaneel systemen met string omvormers wordt gebruik gemaakt van één ‘grote omvormer’ die in de woning wordt geplaatst. Met micro-omvormers werken alle zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Een zonnepaneel in de schaduw of een kapot zonnepaneel heeft geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Elk paneel levert zo de maximale opbrengst mogelijk. Ook is het plaatsen van een grote omvormer in uw woning is dan niet meer nodig.

Betrouwbaarheid

Enphase is toegewijd aan het produceren van de meest betrouwbare omvormers van de hoogste kwaliteit. De micro-omvormers van Enphase hebben 1 miljoen uren aan betrouwbaarheidstesten (dat is meer dan 100 jaar!) en zijn gebouwd voor zelfs de meest extreme klimaten. Ze hebben een garantie van 25 jaar, in tegenstelling tot de string-omvormers die een gemiddelde levensduur van 8-15 jaar hebben.

Veiligheid

Micro-omvormers zijn veiliger dan andere omvormertechnologieën. Dit komt ten eerste door het feit dat er geen standaard omvormer meer in huis hangt, maar ook doordat Enphase micro-omvormers dezelfde ‘veilige’ stroom geven als momenteel al in uw stopcontact zit.

Klaar voor de toekomst

Een systeem dat aan al je wensen voldoet, nu en later. Het Enphase systeem is flexibel, zo kun je een systeem ontwerpen die voldoet aan het huidige budget en energiebehoeften en het later uitbreiden wanneer de energienoden veranderen.